Microsoft Office of Office365 ?

Microsoft Office of Office365 ?

Microsoft Office is al vele decennia de standaard-software voor kantoorwerkzaamheden. Documenten maken met MS-Word, berekeningen (spreadsheets) in MS-Excel, presentaties in MS-PowerPoint en mailen met MS-Outlook. Wie is er niet groot mee geworden?

Ondanks dat Office365 veelvuldig in diverse media wordt genoemd, krijgen we regelmatig vragen over het verschil met de gewone Office licentie. Vaak wordt, bijna automatisch, gekozen voor de gewone Microsoft Office versie omdat dat het meest vertrouwd aanvoelt. Maar ook omdat de gebruiker geen kennis heeft van de voordelen van een Office365 pakket. Met dit artikel willen we duidelijkheid geven, waardoor de keuze tussen de verschillende Office versies eenvoudiger wordt.

Zoals ook bij veel andere softwarepakketten is er een omslag gaande. Terwijl er in het verleden eenmalig licenties werden verkocht, is de trend nu om zo veel mogelijk software in abonnementsvorm aan te bieden. Je kunt het vergelijken met het kopen van een auto. Nog niet eens zo heel lang geleden, werden auto's gekocht en direct betaald. Tegenwoordig zien we steeds meer oplossingen onder de naam Private Lease. Zelfs je boodschappen kun je al in abonnementsvorm kopen, zoals bijvoorbeeld bij HelloFresh. Dus is het niet verwonderlijk dat het ook mogelijk is software in een abonnementsvorm aan te schaffen.

 

Abonnementsvorm

Het grootste voordeel van software in abonnementsvorm is dat je keuze hebt in de omvang van het pakket. Afhankelijk van jouw wensen en eisen kun je kiezen voor het best passende abonnement. De prijsstelling is daar ook op aangepast. Voor zakelijk gebruik zijn er momenteel 7 verschillende Office365 pakketten beschikbaar. Bij alle pakketten krijg je de beschikking over de meest gebruikte Microsoft Office applicaties; Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Access en Publisher.

office_toepassingen

De prijs voor de eenvoudigste versie begint al bij € 4,20 per maand per gebruiker, dus voor de prijs hoef je het niet te laten.

Je krijgt dan alleen de web-versies van deze pakketten. Dat wil zeggen dat Office niet lokaal op de computer staat geïnstalleerd maar dat je online werkt. Je hebt dus altijd een actieve internetverbinding nodig. Deze online versies hebben wat minder mogelijkheden dan de lokaal geïnstalleerde versies. De veeleisende gebruiker, vaak ook degene die gewend zijn aan de ‘oudere’ Office software, loopt met de online versies echter snel tegen beperkingen aan.

Microsoft zou Microsoft niet zijn als ze hiervoor geen oplossing hadden bedacht. Voor € 8,80 per gebruiker per maand krijg je de licentie om de Office365 applicaties te installeren op vijf verschillende apparaten (computer, laptop, tablet, enz). Deze Office365 applicaties zijn exact gelijk aan de software die je krijgt bij eenmalige aanschaf. Daar zit dus geen verschil in.

De grootste kracht van Office365 zit in de online diensten die je ook tot je beschikking krijgt. Ook hier kies je de Office365-versie die het beste aansluit bij jouw wensen. Afhankelijk van je keuze krijg je de beschikking over de volgende web-diensten:

 • Exchange, professioneel e-mail server systeem
 • SharePoint, intranet voor werkgroepen
 • OneDrive, gegevensopslag in de Cloud
 • Skype, onlinevergaderingen voor bedrijven
 • Teams, werkruimte en communicatie voor werkgroepen
 • Yammer, besloten sociaal netwerk voor organisaties

Natuurlijk hoef je dit niet allemaal te gebruiken, maar de mogelijkheid is er. Onze ervaring is dat Exchange voor bedrijven onmisbaar is, de overige web-diensten kunnen de processen wel makkelijker en/of leuker maken.

office_services

De voordelen van Office365

 • Je kunt eenvoudig licenties toevoegen en verwijderen. Afhankelijk van het abonnement kan dat maandelijks of jaarlijks.
 • Office365 voor bedrijven mag (per gebruiker) op 5 verschillende apparaten worden geïnstalleerd. Dit betekent dat Office op een kantoor-pc kan worden geïnstalleerd. Daarnaast ook op een laptop, en ook nog op een computer thuis.
 • Je hebt altijd de mogelijkheid om de laatste versie van Office te installeren of te upgraden.
 • Binnen 1 bedrijf kun je verschillende Office365 abonnementen combineren en kun je toch goed blijven samenwerken.

 

De nadelen van Office365

Het enige nadeel bij Office365 is dat het op de langere termijn iets duurder kan uitvallen ten opzichte van een 'losse' Microsoft Office licentie. Voorbeeld:

 • Je hebt alleen een online mailaccount nodig (mailadres)
 • Je hebt geen OneDrive nodig (online opslag)
 • Je hebt slechts één geïnstalleerde versie van Microsoft Office applicaties nodig
 • Je doet 3 jaar of langer met de computer en de geïnstalleerde software

Als je je in de bovenstaande situatie bevindt, kan het op termijn voordeliger zijn om eenmalig een Microsoft Office pakket aan te schaffen. Je doet dan wel iedere 4 jaar in één keer een grotere investering voor een update (dus nieuwe) licentie.

 

Conclusie

Office365 is de abonnementsvorm van Microsoft Office pakketten. Naast de standaard Office pakketten krijg je er diverse online diensten bij. Als je altijd up-to-date wilt zijn met de laatste Office applicaties en daarnaast gebruik maakt van minstens één Microsoft online dienst, ben je met Office365 ook nog het voordeligst uit!

Meer informatie: https://products.office.com/nl-nl/business/office

______________________________

28-06-2017 - Rudi Kemperman

Terug naar overzicht