Info over WannaCry Ransomware

Info over WannaCry Ransomware

 Zoals u wellicht heeft vernomen vanuit diverse nieuwsbronnen zijn er sinds vrijdag 12 mei jl. wereldwijd diverse meldingen van (WannacryRansomware besmettingen.  

Ransomware heeft tot doel een computer van de gebruiker te ‘gijzelen’ nadat de gebruiker op een onveilige link in een mailtje heeft geklikt of bevestigend op een ‘pop-up’ scherm heeft geklikt. De bestanden op de computer worden vergrendeld en worden alleen tegen betaling weer ontgrendeld. 

Met name in het buitenland leiden deze besmettingen tot problemen. Ook binnen Nederland zijn er diverse gevallen van besmetting geweest. Gelukkig betreft dit slechts een beperkt aantal gevallen. 

Tot nu toe hebben besmettingen met een Ransomware virus alleen nog maar tot gevolg gehad dat bestanden op de eigen computer werden vergrendeld. Daarmee was de schade beperkt tot de bestanden die alleen vanaf die werkplek benaderd kon worden. Een herstart, en virusscan op die ene computer waren voldoende om het virus te verwijderen. Na het terugzetten van een gegevens-backup was het euvel al gauw weer verholpen.  

Dit nieuwe Ransomware Virus, genaamd Wannacry, is wat vervelender aangezien dit virus ook in staat is om zichzelf ook verspreiden via het lokale netwerk. Dus als er één computer is geïnfecteerd met het WannaCry virus, is de kans erg groot dat het virus zich gelijk op andere computers en servers in uw netwerk verspreid. Daarmee is het wat lastiger om dit virus onder controle te krijgen. 

U kunt zichzelf beveiligen tegen Ransomware door de onder andere volgende regels in acht te nemen: 

1.            Zorg ervoor dat uw computers voorzien zijn van actuele besturingssystemen met de laatste beveiligingsupdates. 

2.            Maak gebruik van een actuele virusscanner en een email spam-filter. 

3.            Maak alleen gebruik van 'legale' en gelicenceerde software. Illegale software kan niet worden 'geupdate' en bevat ook vaak schadelijke onderdelen. 

4.            Wees voorzichtig met het openen van mails en bijlagen van onbekenden. 

5.            Het is vrij eenvoudig om mails te versturen uit naam van bekenden, ga er dus niet van uit dat mails van bekenden per definitie onschadelijk zijn. 

6.            Open geen bijlagen in e-mails, tenzij deze worden verwacht. Veel verschillende bestanden kunnen virussen bevatten. Wees vooral voorzichtig bij .zip bestanden aangezien deze door een virusscanner wat lastiger te scannen zijn. 

7.            Klik niet op een 'link' in emails tenzij deze verwijst naar een legitieme website. Dat kun je zien door er met de muis boven te hangen. De website waar de link naar verwijst wordt dan weergegeven. 

8.            Gebruik uw gezonde verstand; dus als u een mail ontvangt met vliegticket terwijl u geen vlucht heeft geboekt, een factuur van een bedrijf waar u niets heeft besteld, of uw bank u 1 dag geeft om uw rekening te bevestigen, pas dan goed op !! 

Mocht u twijfelen aan de status van de eerste 3 punten dan kunnen wij u daar natuurlijk wel even mee helpen. Neem dan contact op per mail of telefoon om samen met u deze punten te controleren. 

Ondanks dat u zich aan de bovenstaande regels houdt kan het helaas toch gebeuren dat u slachtoffer word van een Ransomeware variant. In dat geval wordt het afgeraden om de 'afperser' te betalen aangezien u daarmee de criminelen beloont en het verdienmodel daarmee in stand houdt. Daarnaast blijkt in de praktijk dat het betalen nog steeds geen garantie geeft dat alle gegevens weer in de originele staat kunnen worden teruggezet. De beste oplossing is meestal het terugzetten van een backup van de laatste gegevens. Het maken van regelmatige backups is dus erg belangrijk om schade als gevolg van Ransomware te voorkomen. 

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is het centrale informatieknooppunt en expertisecentrum voor cybersecurity in Nederland. Het NCSC geeft via de website diverse beveiligingsadviezen om besmetting met Ransomware te voorkomen.  

Het NCSC heeft ook 10 'vuistregels' opgesteld om veilig te kunnen internetten. Op deze website staat een link naar een PDF bestand.  

Mocht u nog vragen hebben over dit, of andere onderwerpen dan mag u ons natuurlijk altijd even bellen... 

Terug naar overzicht